Nederlandse Bonte Melkgeit

Met enige regelmaat horen we, niet oplettende, gasten in het voorbij lopen van de stal tegen elkaar zeggen: ohhh wat leuk allemaal kalfjes binnen in de stal. Een dergelijke opmerking veroorzaakt een glimlach bij ons op het gezicht, maar laat meteen zien waarom het van belang is om een zeldzaam huisdierras te behouden.

In Nederland is het overgrote deel van de melkgeiten wit. Van vroeger uit ontstaan uit de Zwitserse Saanengeit, welke qua productie beter waren dan de inlandse geiten. De witte geit importeren was de snelle manier om een betere melkgeit te verkrijgen. Gelukkig is de Bonte geit door liefhebbers in stand gehouden en wordt daarmee (bio)diversiteit gewaarborgd. Op oude prenten en leesplankjes stonden Bonte geiten afgebeeld. Dit geeft al een indicatie dat de Bonte geit bij Nederland hoort.

De Nederlandse Bonte melkgeit is een zeldzaam huisdierras uit Nederland. In tegenstelling tot de witte geiten hebben deze geiten een zwart- of bruinbonte vacht. Jaarlijks worden de geiten van de Brömmels bij de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) in het stamboek ingeschreven.

Op de Brömmels wordt het zeldzame huisdierras de Nederlandse Bonte melkgeit als ’totaalproduct’ gezien. We gebruiken niet alleen de melk, maar vermarkten de geiten ook in de vorm van vlees. De bokjes worden op eigen bedrijf gemest en bij een slager op 20 minuten afstand geslacht. Hiermee voorkomen we lange transporten en beperken verspilling tot het minimum. De Brömmels is, mede hierdoor, door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen tot erkend ZeldzaamLEKKER centrum voor de producten van de Nederlandse bonte geit uitgeroepen.

De stichting SlowFood is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Om dit te bereiken nemen ze onder andere tradiotionele producten op in de Ark van de Smaak. De Nederlandse Bonte melkgeit is in 2020 opgenomen in de Ark van de Smaak.