Nationaal landschap Winterswijk

Winterswijk, een dorp dat al meer dan duizend jaar oud is, ligt in het meest oostelijke deel van de Gelderse Achterhoek. De aantrekkelijkheid van het dorp wordt mede bepaald door de omliggende buurtschappen met hun rust, ruimte en natuurschoon. De kromme, bochtige weggetjes dragen bij aan de grillige structuur van dit eeuwenoude hoevelandschap. Verspreid tussen bossen, venen, singels en houtwallen liggen de weilanden en de bolle akkers. Bovendien vindt u in dit ‘coulisselandschap’ een zeer bijzondere flora en fauna, alsmede vele bezienswaardigheden.
Ruim 70 vrij-toegankelijke landgoederen, natuurreservaten, wind- en watermolens, een kruidentuin, een in werking zijnde kaasboerderij, een klompenmakerij en een open steengroeve waar u op afspraak kunt zoeken naar kristallen en fossielen.

U kunt ook een bezoek brengen aan het Meddose veen, het Korenburgerveen en het Wooldse veen (vrije toegang). Zij die graag zwemmen kunnen op twee plaatsen terecht: de Slingeplas, waar het meestal rustig is, en het Hilgelo, een druk bezocht watersportgebied met een oppervlakte van 25 ha. U kunt daar volop zwemmen, surfen en vissen. Een gedeelte is gereserveerd voor naaktrecreatie.

Om dit alles te bereiken kunt u gebruik maken van de vele fietspaden die onze gemeente rijk zijn. In totaal meer dan 200 km.

Winterswijk is een plaats die op een steenworp van de Duitse grens ligt. Aan de andere kant van de grens ligt het mooie Munsterland met zijn kastelen, abdijen en vele bossen. Het is daarom aan te raden om uw paspoort mee te brengen.

Wandelen, fietsen en paardrijden
In de omgeving zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet. Bekende wandelroutes in de omgeving zijn o.a. het Noaberpad en het Scholtepad. Voor een kort overzicht van diverse langere en kortere routes, kunt u de website van Wandelbeeld raadplegen.
Voor fietsroutes (bijv. de Buurtschappenroute) kunt u het beste de website van de VVV raadplegen.
Het netwerk van men- en ruiterpaden wordt steeds uitgebreider. Routes zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Restaurants
In en om Winterswijk zitten diverse goede restaurants. Via Eet.nu kunt u een restaurant naar wens kiezen. Ook vlak over de grens, in Duitsland, zijn diverse goede restaurants. Vraag ons tijdens uw verblijf op de camping om meer informatie.

Zwemmen
Rondom Winterswijk zijn diverse mogelijkheden om te zwemmen. Bij goed weer zijn de Slingeplas (Bredevoort) en het Hilgelomeer (Winterswijk-Huppel) uitermate geschikt. Bij minder goed weer is er in Winterswijk overdekt zwembad Jaspers. Echter zijn er ook in Duitsland een aantal leuke zwembaden: Bahia (Bocholt), Aquarius (Borken) en Embricana (Emmerich).

Speeltuinen en pretparken
Voor leuke uitjes met kinderen kunt u meer informatie en tips vinden op de website van UitMetKinderen.nl. Aan de uitgebreide lijst op deze website mogen zeker MoviePark Germany (Bottrop-Kirchhellen) en de grote dierentuin Allwetterzoo (Munster) niet ontbreken.

Voor actuele informatie over activiteiten in en om Winterswijk, kunt u het beste even een kijkje nemen op de website van VVV Winterswijk.

Bekijk ook de website over het Nationaal Landschap Winterswijk.

logo